Vitkindad gibbon

Storlek: 457-635 cm
Vikt: 5,6- 5,8 kg
Föda: Frukt, löv, knoppar, insekter oh småjur.
Dräktighet: 7 mån
Antal ungar: 1 st Livslängd.- 28 år i (naturen).
Biotop: Tropisk skog
Utbredning: Yunnanprovinsen i Kina ¸Norra Laos nordvästra Vietnamn.

http://parkenzoo.se/djuren/asien/Vitkindad-gibbon/

Alla gibbon lever i Sydostasien skogar och de flesta är starkt utrotningshotade. De lever i stort sätt hela sitt liv i trädens kronor och är fantastiska klättrare. De tillhör människoapor och har ingen svans. De etablerar sig till skillnad från de flesta andra apor. De håller ofta armarna över huvudet när de gör balansgång. De har långa armar, fingrar och tår som hjälper till när de klättrar i träden.

De är mycket utrotningshotade, och att de är skygga gör det svårt att studera dem och att forska i hur vi kan rädda arten.

Så här står det om den vitkindade gibbonapans familjeliv på Parken Zoos hemsida:
"Hos den vitkindade gibbonen är hane och hona olika färgade. Hanen är svart med vita tecken i ansiktet och honan är beige. Alla ungar föds dock med samma färg som mamman. Det är ett utmärkt kamoflage för ungarna och de smälter samman med mammans päls. När de är ett år gamla blir alla ungar svarta och därefter byter honorna färg igen till beige när de blir könsmogna vid 4-5 års ålder.  Den vitkindade gibbonen är den enda gibbonart som inte är monogam, den lever alltså inte med samma partner hela livet som andra gibboner gör. Familjen är istället koncentrerad kring en hane och hans partners. Ungarna lämnar flocken när de blir könsmogna. Flocken försvarar sitt revir genom att sjunga sin artspecifika sång samt genom olika hotbeteenden. På natten sover flocken tillsammans i ett sovträd som är säkert mot inkräktare."

 

 

 

Fler bilder och mer fakta finns på http://parkenzoo.se/djuren/asien/Vitkindad-gibbon/


Gibbon

Storlek: 45-64 cm.
Vikt: 4-7 kg.
Föda: frukter, knoppar, skott och smådjur.
Dräktighet: (7-8) mån.
Antal ungar: 1, sällan 2 st., Livslängd: 25 år.
Biotop: Fuktiga och torra tropiska skogar.

 

Tarzan

Gibbon eller Rödhalsgibbon som den också kallas är en fingerfärdig klättrare med ordentliga armmuskler som hjälper till när de tar sig uppe i träden. De går nästan aldrig på marken men när de gör det går de på bakbenen med upplyfta armar. Ute i världen lever de huvudsakligen i nationalparker i Thailand och Java. Den senaste skogsskövlingen hotade vithandade Gibbonen. 80 % av beståendet beräknas ha försvunnit på 30 år.

Det finns 9-11 gibbonarter och Rödhalsgibbonen är en av dem. Den lever på fastlandet och i öarna i Sydostasien. Den är nära släkt med människoaporna Schimpansen, Gorillor och orangutangen.

När grupper av apor var isolerade, utvecklade de vissa egenskaper som skiljde dem fån varandra så att de blev egna arter.

De är de skickligaste människoliknande aporna när det gäller att förflytta sig uppe i träden. Armarna är extremt långa. Händerna är smala med långa starka fingra och benen är korta.

 

Jane + bebis

För fler bilder och mer fakta gå in på http://parkenzoo.se/djuren/asien/gibbon/
Övre (Tarzan) och undre (Jane + bebis) bilden är tagna i Parken Zoo Eskilstuna, fotograf Tove Milby


Trädleopard

Storlek: 55-110 cm lång,
Vikt: 11.23 kg,
Föda: Apor, däggdjur, fåglar och fisk.
Dräktighet: 85-93 dygn.
Antal ungar: 1-5 st.
livslängd upp till 17 år.
Biotop: Tropisk skog, mangroveskogar, träsk.

http://parkenzoo.se/PageFiles/840/tr%c3%a4dleopard%202%20hemsida%20stor.jpg

Det är en mellanstor katt som inte liknar något annat kattdjur, utan verkar vara en blandning mellan stora kattdjur (dit lejon, tiger, leopard, jaguar och gepard räknas) och små kattdjur (dit alla andra såsom lodjur, pallaskatt, sandkatt, puma, europeisk vildkatt med flera räknas). Den kan spinna som små katter, men man ser på skelettet att den är närmare släkt med de stora kattdjuren. Den kan även ryta precis som de flesta stora katter kan. Den gapar störst och har längsta huggtänder av alla kattdjur i förhållande till kroppen.

Trädleoparden är en fantastisk klättrare, med en lång svans, som den använder för att hålla balansen när den springer på trädgrenarna. Djuret är också en utmärkt simmare.

Den jagar trädlevande djur bl.a. gibbonapor, ekorrar och fåglar. Den jagar också djuren på marken såsom hjortar, piggsvin, och grisar och även fisk. Den anfaller då bytet från träden.

Honan och Hannen träffas när det är parningstid. De kan leva ihop i djurparken hela livet. Hannen är dubbelt så stor som Honan. Honan föder 1-5 blinda hjälplösa ungar varje år.

Djuret livsmiljö försvinner tack vare skogsavverkningar, anläggandet av palmoljeplantor samt jakt. Delar av trädleoparder används också i traditionell asiatisk medicin och detta är hot mot trädleopardens existens.

Man vet mycket lite om hur trädleoparder lever i naturen. Den är dock aktiv både under dagtid och nattid.

http://parkenzoo.se/djuren/asien/Tradleopard/

För bilder och mer fakta gå in på http://parkenzoo.se/djuren/asien/Tradleopard/


Puma

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Puma

Puman lever i större delen av Nord- och Sydamerika, från Kanada i norr till Patagonien i söder. Den kan anpassa sig mycket bra till olika klimat och klarar därför både hårda vintrar och tropisk värme. Pumor kommunicerar inte med vrål som de flesta andra kattdjur utan deras läte låter med som skrik.

De är ganska stora kattdjur och kan bli 150-190cm långa + svansen på 67-78cm, och de kan väga mellan 40-100kg.

Hannar och honor träffas bara runt parningstiden, och hanen lämnar honan redan några veckor innan hon föder ungarna. Pumor är dräktiga i 90-96 dygn och föder sedan 2-6st (vanligen 3-4st) ungar som lever i upp till 18 år.

De jagar och äter många olika slags fåglar och däggdjur, men vanligast är det att de äter hjortar. De undviker däremot kräldjur och äter inte as.

 

Den övre bilden och mer fakta hittar du på http://sv.wikipedia.org/wiki/Puma
Undre bilden: Fotograf: Tove Milby


Näsbjörn

 

http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/nasbjorn/

Näsbjörnar är inte stora och lurviga som andra björnar utan tillhör halvbjörnarna, de blir ungefär 40-65cm långa + svansens längd på 30-70cm och har en mankhöjd på ca 30cm och väger 3-6kg. De kallas även för röd näsbjörn, ringsvansad näsbjörn eller coati och lever i Sydamerika.

Till skillnad från andra halvbjörnar är Näsbjörnen rörlig även på dagen. De lever i väldigt varierande områden, men vanligast är det att de lever i täta skogar. Man kan hitta dem i större delen av Sydamerika, ända ner till norra Argentina.

De tar hjälp av sin långa nos för att leta föda som till exempel ryggradslösa djur, små ödlor, grodor, maskar, insekter små gnagare och en hel del frukt.

Honorna lever i flockar och hanarna får komma till dem när de är dräktiga, men honorna kräver mycket uppassning innan de låter hanen para sig med dem. Efter det schasar de iväg hannen och ”honflocken” uppfostrar sedan ungarna. Näsbjörnar får normalt 2-6 stycken ungar och de lever i 7-8 år, men i fångenskap kan de ibland bli upp till 17 år gamla.

 


Övre bilden- http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/nasbjorn/
Undre Bilden- Fotograf: Tove Milby


Amurleopard

Storlek: 95-170 cm lång.
Vikt: 30-80 kg.
Föda: skallbagar till stora hjortdjur.
Dräktighet: 90-105 dagar.
Livslängs: 23 år.
Biotop: tempererad blandskog.


http://parkenzoo.se/djuren/asien/amurleopard/

Den bor i Ryssland i stora skogar i den ryska amurdelen.

Det är ett stort och ensamstående kattdjur. Amurleoparder blir 95-170 cm. Den är duktig på att hoppa och kan hoppa tre meter upp i luften utan att ta sats. Kroppens utseende domineras av ett större antal svarta fläckar, de är vita på magen och guldfärgare på större delen av kroppen.Pälsen är anpassad till det kyliga klimatet den lever i.

Amurleoparden är ett rovdjur som kan äta i stort sätt allt kött den kan hitta. Med andra ord äter den allt från skalbaggar till stora hovdjur, men det vanligaste bytesdjuret är Sikahjort. Den släpar sitt byte högst upp i trädet för att vara i fred, och för att förhindra att andra rovdjur snor bytet.

skogsavverkning är en av orsakerna till att amurleoparden är ett utrotningshotat djur. Det finns idag bara runt 35 stycken Amurleoparder kvar i världen.

Den får 1-6 ungar i varje kull. Ungarna umgås med sin mamma för att för att lära sig allt de behöver. De klarar sig själva vid två års ålder.

Mer info och fler bilder hittar du på http://parkenzoo.se/djuren/asien/amurleopard/


Tukan

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Keel_billed_toucan.jpg

Tukaner tillhör familjen hackspettartade fåglar och det finns ungefär 40 olika arter i Syd- och Centralamerika. De lever i ca 12 år och äter bär, frön, frukt, insekter, ägg, andra fåglar, gnagare och spindlar.

Tukaner har fina svarta fjädrar och färgade ringar runt ögonen. Under stjärtfjädrarna är den röd och den har fyra klor på fötterna, två bak och två fram. Namnet har de fått från det portugisiska ordet tucano.

Mer info kan du hitta på http://sv.wikipedia.org/wiki/Tukaner


Pallaskatt

Storlek:50-65 cm

vikt:2-4,5 kg

Föda: smågnagare, harar, fåglar

Dräktig: 66-67 dagar

Antal ugar 1-5 st

Livslängd 12 år

Biotop: Bergstrakter och steniga slätter.

Pallaskatten är en liten katt som ursprungligen lever i bergstrakten i Centralasien som Mongoliet, Iran, Kina, Ryssland, Tibet och Kazakstan. Den lever mest i steniga bergsmiljöer, men man kan hitta den också i grässlätter

Den kan leva upp till 4800 m höjd i mycket kärvt och kallt klimat. Den har kraftig kropp, korta stadiga ben, små öron och tjock lång päls för att klara kylan i de asiatiska bergen. Den bor på klippor eller i gamla gryt som andra djur övergett. Den jagas främst för sin päls och är därföt hotad.

En Pallaskatt blir könsmogen vid 1 år. Honan är dräktig i tre månader.

Den är hotad p.g.a. att människan har jagat den för pälsens skull. Den har också lidit mycket av att människan har förgiftat harar i dessa områden, där pallaskatter finns. Giftet förgiftar inte bara harar, utan även de Pallaskatterna som äter harar.

Mer info hittar du på http://parkenzoo.se/djuren/asien/pallaskatt/


Hej Och Välkomna!

 

Vi är tre tjejer från Rinmangymnasiet i Eskilstuna som har som projektarbete att skriva om djur, men framför allt om utrotningshotade arter. Vi gör detta för att vi tycker att det är intressant och för att vi tycker synd om och vill rädda alla de fantastiska djur som är hotade idag. Genom att skriva om djuren vill vi få fler människor att tänka på de utrotningshotade djuren som finns. Det vore också bra om det fick fler att tänka till och leva lite mer naturvänligt eller skänka pengar för att rädda djur runtom i världen.

Vi har tagit hjälp av och besökt Parken Zoo i Eskilstuna och även hämtat bilder och fakta från deras hemsida. Där finns massor med djur och flera av dem är utrotningshotade. Parken Zoo medverkar i bevaringsprojekt av flera djurarter. Ni kan läsa mer om Parken Zoo, deras projekt och djur på deras hemsida, www.parkenzoo.se


RSS 2.0