Näsbjörn

 

http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/nasbjorn/

Näsbjörnar är inte stora och lurviga som andra björnar utan tillhör halvbjörnarna, de blir ungefär 40-65cm långa + svansens längd på 30-70cm och har en mankhöjd på ca 30cm och väger 3-6kg. De kallas även för röd näsbjörn, ringsvansad näsbjörn eller coati och lever i Sydamerika.

Till skillnad från andra halvbjörnar är Näsbjörnen rörlig även på dagen. De lever i väldigt varierande områden, men vanligast är det att de lever i täta skogar. Man kan hitta dem i större delen av Sydamerika, ända ner till norra Argentina.

De tar hjälp av sin långa nos för att leta föda som till exempel ryggradslösa djur, små ödlor, grodor, maskar, insekter små gnagare och en hel del frukt.

Honorna lever i flockar och hanarna får komma till dem när de är dräktiga, men honorna kräver mycket uppassning innan de låter hanen para sig med dem. Efter det schasar de iväg hannen och ”honflocken” uppfostrar sedan ungarna. Näsbjörnar får normalt 2-6 stycken ungar och de lever i 7-8 år, men i fångenskap kan de ibland bli upp till 17 år gamla.

 


Övre bilden- http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/nasbjorn/
Undre Bilden- Fotograf: Tove Milby


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hur märker man att en näsbjörn är dräktig? Blir dom mer aggressiva vid vissa ljud/lukter/färger eller visar dom mer av revir? Såg på en djurpark att en näsbjörn (hona) blev "irriterad" av en diskborste när dom diskade av deras vatten skål.

2015-07-30 @ 23:49:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0