Trädleopard

Storlek: 55-110 cm lång,
Vikt: 11.23 kg,
Föda: Apor, däggdjur, fåglar och fisk.
Dräktighet: 85-93 dygn.
Antal ungar: 1-5 st.
livslängd upp till 17 år.
Biotop: Tropisk skog, mangroveskogar, träsk.

http://parkenzoo.se/PageFiles/840/tr%c3%a4dleopard%202%20hemsida%20stor.jpg

Det är en mellanstor katt som inte liknar något annat kattdjur, utan verkar vara en blandning mellan stora kattdjur (dit lejon, tiger, leopard, jaguar och gepard räknas) och små kattdjur (dit alla andra såsom lodjur, pallaskatt, sandkatt, puma, europeisk vildkatt med flera räknas). Den kan spinna som små katter, men man ser på skelettet att den är närmare släkt med de stora kattdjuren. Den kan även ryta precis som de flesta stora katter kan. Den gapar störst och har längsta huggtänder av alla kattdjur i förhållande till kroppen.

Trädleoparden är en fantastisk klättrare, med en lång svans, som den använder för att hålla balansen när den springer på trädgrenarna. Djuret är också en utmärkt simmare.

Den jagar trädlevande djur bl.a. gibbonapor, ekorrar och fåglar. Den jagar också djuren på marken såsom hjortar, piggsvin, och grisar och även fisk. Den anfaller då bytet från träden.

Honan och Hannen träffas när det är parningstid. De kan leva ihop i djurparken hela livet. Hannen är dubbelt så stor som Honan. Honan föder 1-5 blinda hjälplösa ungar varje år.

Djuret livsmiljö försvinner tack vare skogsavverkningar, anläggandet av palmoljeplantor samt jakt. Delar av trädleoparder används också i traditionell asiatisk medicin och detta är hot mot trädleopardens existens.

Man vet mycket lite om hur trädleoparder lever i naturen. Den är dock aktiv både under dagtid och nattid.

http://parkenzoo.se/djuren/asien/Tradleopard/

För bilder och mer fakta gå in på http://parkenzoo.se/djuren/asien/Tradleopard/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0