Vitkindad gibbon

Storlek: 457-635 cm
Vikt: 5,6- 5,8 kg
Föda: Frukt, löv, knoppar, insekter oh småjur.
Dräktighet: 7 mån
Antal ungar: 1 st Livslängd.- 28 år i (naturen).
Biotop: Tropisk skog
Utbredning: Yunnanprovinsen i Kina ¸Norra Laos nordvästra Vietnamn.

http://parkenzoo.se/djuren/asien/Vitkindad-gibbon/

Alla gibbon lever i Sydostasien skogar och de flesta är starkt utrotningshotade. De lever i stort sätt hela sitt liv i trädens kronor och är fantastiska klättrare. De tillhör människoapor och har ingen svans. De etablerar sig till skillnad från de flesta andra apor. De håller ofta armarna över huvudet när de gör balansgång. De har långa armar, fingrar och tår som hjälper till när de klättrar i träden.

De är mycket utrotningshotade, och att de är skygga gör det svårt att studera dem och att forska i hur vi kan rädda arten.

Så här står det om den vitkindade gibbonapans familjeliv på Parken Zoos hemsida:
"Hos den vitkindade gibbonen är hane och hona olika färgade. Hanen är svart med vita tecken i ansiktet och honan är beige. Alla ungar föds dock med samma färg som mamman. Det är ett utmärkt kamoflage för ungarna och de smälter samman med mammans päls. När de är ett år gamla blir alla ungar svarta och därefter byter honorna färg igen till beige när de blir könsmogna vid 4-5 års ålder.  Den vitkindade gibbonen är den enda gibbonart som inte är monogam, den lever alltså inte med samma partner hela livet som andra gibboner gör. Familjen är istället koncentrerad kring en hane och hans partners. Ungarna lämnar flocken när de blir könsmogna. Flocken försvarar sitt revir genom att sjunga sin artspecifika sång samt genom olika hotbeteenden. På natten sover flocken tillsammans i ett sovträd som är säkert mot inkräktare."

 

 

 

Fler bilder och mer fakta finns på http://parkenzoo.se/djuren/asien/Vitkindad-gibbon/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0