Noshornsleguan





Så här står det om norhornsleguanen på Parken Zoos hemsida:
"Noshornsleguanen är en stor ödla i familjen leguaner. Den har fått sitt namn för den har knölar och utväxter på nosen som påminner om ett noshörningshorn.

Dessa leguaner lever numer endast på ett område i Karibiska ö-världen, Hispaniola. De lever i torra regioner såsom torra skogar, halvöknar samt klippiga och steniga områden och är mer marklevande än många andra leguaner. De älskar värme och behöver många solplatser för att trivas. Noshornsleguaner är i stort sett vegetarianer. De äter blommor, löv, kaktusar, frön och andra växtdelar. Någon gång kan de äta insekter, små däggdjur, men också kadaver. Unga leguaner äter mer kött än de vuxna djuren.

Hanarna är mycket territoriella och försvarar sitt revir våldsamt. Noshornleguanerna är polygyna, vilket innebär att hanen parar sig med flera honor. Den hane som är mest dominant i reviret får para sig med flest honor. Parningsperioden drar igång när regnperioden börjar. 40 dagar efter parningen lägger honan mellan 2-20 ägg i en håla som hon grävt. Hålan kan ligga en och en halv meter ned under jorden. Därefter vaktar hon sina ägg aggressivt. När ungarna väl kläckts, bryr sig mamman inte om dem mer, utan de klarar sig själva direkt.

Hot mot Noshornsleguanen

Noshornsleguanen är utrotningshotad och ingår i Europeiska djurparksföreningen EAZAs bevarandeprogram. Den är hotad framför allt på grund av att dess livsmiljö förstörs samt att man introducerat främmande arter på de Karibiska öar där leguanen en gång levde. Jakten på träd och timmer, nedsmutsning, människor som exploaterar strandregionerna och okontrollerade bränder är några av de saker som förstör naturen på de känsliga Karibiska öarna. Människan har också tagit med sig främmande arter såsom katter, hundar, getter och råttor till öarna och mot dem hjälper inte leguanens vanliga försvarsmetod - att spänna ut halsen så man ser stor ut. Det skrämmer bort dess naturliga fiender, men inte de främmande arterna. Parken Zoo deltar aktivt i bevarandearbetet på noshornsleguanen."

Faktan och bilden är hämtad från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/noshornsleguan/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0