Kubakrokodil

 





Så här står det om kubakrokodilen på Parken Zoos hemsida:
"Kubakrokodilen är en skicklig höjdhoppare i vatten. Den blir vanliga cirka 3,5 meter lång, lever mest på fisk och sköldpaddor i träskmarker och sötvattensområden. Krokodilen räknas till en av de mest agressiva krokodilarterna och även en av världens mest utrotningshotade på grund av miljöförstöring och illegal jakt.

Numera finns kubakrokodilen bara på ett par platser i världen, nämligen Zapataträsket i Matanzas provins på Kuba, samt ytterligare en liten population utanför Kubas fastland, i Lanierträsket på ön Isla de la Juventad. Kubakrokodiler föredrar att leva i träskmarker och sötvattenområden. Den räknas som en av de allra mest aggressiva krokodilarterna och den är också känd för att kunna hoppa mycket högt rakt upp ur vattnet.

Man känner igen kubakrokodilen på att den har ett kort, brett huvud, en märkbar benkam bakom ögat och stora fjäll på benen. Den har också gula och svarta fläckar på kroppen.  Den lever mest på fisk och sötvattenssköldpaddor som finns i hela området där krokodilen naturligt lever.  De platta, ganska breda tänderna bak i krokodilens mun är anpassade till att kunna knäcka skalet på sköldpaddorna, så krokodilerna kommer åt det goda köttet. De förstorade, kraftfulla tänderna som sitter nära fronten på munnen förvånar dock zoologerna, då de inte verkar ha något speciellt syfte. Men tittar man på fossiler av kubakrokodiler kan man finna en trolig förklaring. I förhistorisk tid fanns en marklevande myrslok som levde i samma område som kubakrokodilen. Den kunde bli stor som en björn och även om den var växtätare, så hade den kraftfulla klor och vassa tänder. Den var antagligen ett omtyckt byte för kubakrokodilen och för att kunna klara av att ta detta starka byte, behövde krokodilen ha de förstorade framtänderna. Man har hittat mycket benrester av krokodiler och myrslokar tillsammans, och också benrester från myrslokar med märken efter krokodiltänder - ett tecken på att krokodilen jagade detta stora däggdjur."

Även bilderna är från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/kubakrokodil/







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0