Komodovaran

 

 

Så här står det om Komodovaraner på Parken Zoos hemsida:
"Komodovaran
Varanus komodoensis

Storlek: Hanar: 3 m, Honor: 2,5 m
Vikt: Hanar: 90-100 kg, Honor: 50 kg
Föda: Mindre däggdjur och fåglar, timorhjort, vildsvin, tambuffel och hästar.
Dräktig: Äggen läggs cirka två månader efter parningen och kläcks 8-9 månader efter äggläggningen.
Antal ungar: 20
Livslängd: 50 år
Biotop: Torra monsunskogar och tropiska savanner och stäpper.

Den ser ut som en drake men är i själva verket världens största ödla: rekordvikten för en komodovaran har uppmätts till 160 kilo. Den 50 centimeter långa tungan är ett känsligt luktorgan som kan känna lukten av ruttnande as på flera kilometers håll. Komodovaranen lever idag i den indonesiska övärlden. Sedan 1980 är området kring Komodoöarna nationalpark och idag finns bara cirka 3 000 individer kvar.

part of EEPIngår i EEP

Komodovaranen blir tre meter långa och väger 90-100 kilo, medan honorna kan bli 2,40 meter med en vikt på halva hanarnas. Rekordvikter på 160 kilo har dock noterats vid ett par tillfällen. De stora ödlorna tillhör släktet varaner, med representanter i Afrika, Asien och Australien, men saknas i Europa och Amerika. Varaner är köttätare som både jagar själva och äter as som de finner.

Komodovaraner är kraftigt byggda. Huvudet är rektangulärt med långa käkar. Den 50 centimeter långa kluvna tungan är i rörelse så länge varanen är det. Tungan är, precis som hos andra reptiler, ett luktorgan och mycket känslig. Ligger vinden rätt kan en komodovaran känna lukten av ett ruttnande as på flera kilometers håll."

Även bilderna är tagna från hemsidan http://parkenzoo.se/djuren/asien/komodovaran/

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0