Jättemyrslok





Så här står det om Jättemyrsloken på Parken Zoos hemsida:

"Myrmecophaga tridactyla

Längd :
upp till 2 m
Vikt:
upp till 55 kg
Föda:
Myror, termiter och insekter
Dräktighet
: ca. 190 dygn
Antal ungar:
1 st
Livslängd:
upp till 26 år
Biotop:
Grässlätter, savann,  buskskog och regnskog
Utbredning:
Från södra Mexiko till Uruguay och till nordvästra Argentina


Jättemyrsloken är ett ovanligt och udda djur som inte liknar någonting annat. Denna fascinerande varelse lever naturligt i Latin- och Sydamerika. Det är många saker som är speciella med myrsloken. Till exempel har den djurvärldens längsta tunga! Den kan bli 60 cm lång.

part of EEPIngår i EEP
Utrotningshot: Missgynnad(NT)


Allmänt

Jättemyrsloken är den största medlemmen i sin familj och förutom jättemyrslok finns tamanduor och dvärgmyrslokar representerade. Myrslokarna tillhör de tandfattiga djuren och har inga tänder. De ser så speciella ut att man omedelbart känner igen den. Kroppen består av tre tydliga delar, det långa huvudet med den långa nosen, kroppen samt den yviga svansen. Myrslokar äter bara myror och termiter i naturen. De rör sig långsamt fram från myrstack till myrstack. När de kommer fram till en stack, river de sönder en liten del av stacken och slickar i sig myror. De kan sticka ut tungan upp till 150 gånger per minut för att hinna få i sin de snabba små insekterna. Sedan krossar myrsloken insekterna mot gommen. En vuxen myrslok kan behöva äta upp till 30.000 myror per dag! Eftersom myror inte innehåller så mycket näring, måste myrsloken göra saker för att spara på energin. Dels rör den sig mycket långsamt och dels har den låg kroppstemperatur, bara 32 grader. En människa har ju en kroppstemperatur på 37 grader. Svansen som är yvig och tät, använder myrsloken som filt. När den ska sova, kurar den ihop sig under en buske och lägger svansen ovanpå sig som ett täcke. Trots att myrsloken är en fredlig insektsätare utan tänder, ska man inte bråka med den. I och med att den är långsam, kan den inte springa ifrån fiender såsom jaguar, puma och människa. Men den har tre välutvecklade, långa, vassa klor på framtassarna. Dessa klor är ett utmärkt försvar och myrslokar kan döda både jaguarer och människor genom att riva sönder dem. Jättemyrsloken går på knogarna när den förflyttar sig för att spara och skydda sina klor. Förutom att försvara sig med klorna, kan de användas till att riva upp myrstackar, murkna stockar med mera, så djuret kommer åt goda insekter.

Familjeliv

Myrslokar är ensamlevande och träffas endast när de ska para sig. Efter omkring ett halvår, föder mamman en unge. Då har den full päls med utvecklade färgmarkeringar. Ungen klättrar omedelbart upp på mammans rygg och det är där den tillbringar sina första månader.  Den diar i omkring ett halvår. Ungen kan fortsätta rida på mammans rygg ända upp till ett års ålder. Ju äldre den blir, desto fler egna turer tar den. Men blir den trött eller rädd, skyndar den sig tillbaka till mamman och klättrar upp på ryggen och säkerheten. Ungens päls har samma färg som mammans och därför är den mycket bra kamoflerad när den ligger på hennes rygg. När ungen är 2,5 - 4 år gammal, lämnar den mamman för att söka ett eget revir.

 


Hot mot myrsloken

Jättemyrsloken hotas framför allt av att man omvandlar allt mer natur till jordbruksmark. Den dödas av bränder som härjar över savannen, både naturliga bränder och sådana som startats av människan.

Parken Zoo och Myrsloken

Jättemyrsloken är med i det bevarandeprojekt som bedrivs inom Europeiska DJurparksföreningen. Parken Zoo deltar i det bevarandeprojektet samt bedriver forskning på hur aveln kan bli mer framgångsrik i djurparker på jättemyrslok."

Både bilden och faktan är tagen från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/Jattemyrslok/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0