Manvarg






(Manvargarna i Parken Zoo heter Hermana och Zonda.)

Manvargen tillhör hunddjuren, men står varken varg eller räv nära. De bildar ett helt eget släkte, ”Crysocyon”. De har fått sitt namn av att den har ett parti långt, svart hår över ryggen. Denna "man" kan resas ungefär som raggen på en hund. Trots sina långa ben och sin storlek på 70-90 cm och 20-35 kg kan Manvargen inte springa särskilt snabbt, utan den använder sig istället av sina stora öron för att lokalisera sitt byte, smyger sig nära och överraskar bytet men en snabb attack från nära håll. Benen hjälper dem i alla fall att se längre ut över den högavegetationen på grässlätterna i södra och centrala Amerika där de lever.

Manvargar är allätare och äter mindre däggdjur, såsom kaniner, bältor och smågnagare, fiskar och grodor, gul frukt (vargfrukt eller loberia).



Till skillnad från andra hunddjur jagar inte Manvargar i flock, de delar heller inte revir med fler än en partner. De lever alltså ensamma, eller i flockar med 2 individer, en hane och en hona, eller en hona med 2-5 valpar. Honan är dräktig i drygt tre månader och ungarna är blinda så länge som 9 dagar efter födseln. Mamman jagar bort ungarna efter ca ett år och då har de diat sin mamma i 4-5 månader och sedan lärt sig jaga. Pappan tar ingen del i ungarnas uppväxt. Manvargar lever i 13-14 år och är könsmogna vid 2-3 års ålder.                                                           

Övre bilden - Fotograf: Tove Milby

Undre bilden - http://parkenzoo.se/djuren/sydamerika/Manvarg/

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0