Dvärgflodhäst
Dvärgflodhästen, med det latinska namnet Hexaprotondon liberiensis, är släkt med den stora flodhästen, men de väger bara runt 180-275 kg. De har långa huggtänder som de kan använda för att skrämma andra djur eller för att slåss om honor vid parningstid. Trots de långa huggtänderna är dvärgflodhästen växtatare och frukter, löv, rötter och gräs är en del av deras kost.
De lever i och runt vatten, men går gjärna upp på land. Dvärgflodhästen lever ensamma men vid parningstiden söker hanen upp honan och gör sällskap med henne en tid före parningen, som sker antingen i vattnet eller på land. Kalvarna som föds ett drygt halvår efter parningen diar i sex till åtta månader och stannar hos honan till ungefär fyra till fem års ålder, då de är könsmogna.
Det kan ibland se ut som att dvärgflodhästar svettas blod, men detta är ett rödaktigt sekret som är ett skydd mot solen och insekter och myggor.
Dvärgflodhästarna är starkt utrotningshotade och behöver vårt skydd.
Övre och undre bilden är från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/afrika/dvargflodhast/ och där kan ni även hitta mer fakta.
Kommentarer
Trackback