Gepard



Geparden känner de flesta igen. De är framför allt kända för att kunna springa väldigt fort. Den kan komma upp i hastigheter på över 100 km/h på korta sträckor. De kan inte dra in klorna som andra kattdjur och dess kroppsbyggnar påminner lite mer om en hunds än en katts. De runda pupillerna och de svarta "tårränderna" under ögonen gör att de inte bländas av solen och detta tyder på att de jagar på dagen.

Honorna lever ensamma utom då de diar sina ungar. Hanarna kan leva i par eller små grupper och ha stora revir som överlappar honornas revir. Honan föder sina ungar och lämnar dem endast när hon måste jaga. Då är ungarna mycket sårbara och upp till 90% av alla gepardungar dödas av fiender, till exempel lejon, när mamman är borta. Honan diar ungarna i 3-6 månader och därefter lever ungarna med mamman tills de blir 13-20 månader gamla. Vid två års ålder är ungarna könsmogna.

Man räknar med att det finns mellan 2000-15.000 geparder kvar i naturen och de räknas som en sårbar art.

Natten till lördagen den 12 mars 2010 kom en gepardhona till Parken Zoo i Eskilstuna och nu hoppas de på att hon ska fatta tycke för någon av gepardhannarna där. Kanske föds det gepardungar där i framtiden.

Mera fakta och fler bilder finns på Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/Djuren/Afrika/gepard/ och det är därifrån den undre bilden är tagen. Den övre bilden, på Cozembe och Toto är tagen av Tove.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0