Svarthövdad Dödskalleapa





Så här står det om den välbekanta apan på Parken Zoos hemsida:

"Svarthövdad dödskalleapa
Saimiri boliviensis

Storlek: Längd 23-37cm, Svanslängd upp till 45 cm
Vikt: 750 g
Föda: Frukt, insekter, knoppar, nötter och mindre däggdjur
Dräktig: 145-155 dygn
Antal ungar: 1 st
Livslängd: Upp till 20 år
Biotop: Från tropisk regnskog till tempererad blandskog



Svarthövdad dödskalleapa…eller bara ”Herr Nilsson”, för visst är det Pippi Långstrumps apa! Som första djurpark i världen har Parken Zoo startat ett forskningsprogram där vi tar reda på apornas beteende i fångenskap och vad de behöver träna för att klara en återplanering till naturen.

part of EEPIngår i EEP

Dödskalleapan eller ekorrapan som den också kallas, är ett släkte med fem arter som lever i Sydamerika. De kan bli 23-37 cm långa, och dessutom har de en svans som kan bli  upp till 45 cm lång. Många känner direkt igen apan, eftersom Pippi Långstrump hade en tam dödskalleapa: Herr Nilsson. De är också kända för att vara mycket nyfikna och livliga. De har också den största hjärnan i förhållande till sin kropp. Till och med större än människans!

Aporna lever i flockar på 30-40 individer. Kärnan i flocken är en grupp närbesläktade honor, till exempel några systrar med sina döttrar. Till flocken hör också en hangrupp. I naturen är hongruppen dominant över hangruppen, men det finns också en hierarki mellan honorna och en hierarki mellan hanarna. När hanarna blir 4-5 år, lämnar en grupp på 2-4 individer sin födelsegrupp och ger sig ut för att hitta en egen flock med honor de kan slå sig samman med. Honorna får en unge i taget och den stannar med mamman i upp till ett år. Därefter lever den kvar i flocken under många år, ibland hela livet om det är en hona.

Den svarthövdade dödskalleapan som lever i Parken Zoo, finns ursprungligen i sydvästra Brasilien, södra Peru samt i Bolivia. De lever i olika typer av regnskog, mangroveträsk och torrskog. De äter frukt och insekter, men också nötter, ägg, knoppar och mindre däggdjur.

Den svarthövdade dödskalleapan är utrotningshotad och Parken Zoo arbetar aktivt med bevarandearbete på dödskalleaporna. De är hotade på grund av att människan förstör deras livsmiljö, men också för att man dödar deras mat - insekterna, med insektsgift. Förutom att aporna inte har något att äta, dör de av förgiftning. Parken Zoo har också som första djurpark i världen startat ett forskningsprogram där vi tar reda på vilka beteenden aporna har kvar efter många generationer i fångenskap och vilka beteenden de behöver träna för att klara en återplantering till naturen.

Stöd gärna vårt arbete med forskning på dödskalleaporna, plusgiro: 27 09 70-7. Märk ditt bidrag "Dödskalleapor".

Dödskalleaporna tackar för ditt bidrag!"

Faktan är tagen från Parken Zoos hemsida, bilden är tagen av Tove Milby

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0