Rödhalsad vallaby





Denna lilla känguru från Austalien har fått namnet "rödhalsad vallaby". Den är inte känslig för lite svalare temperaturer och klarar sig därför bra ute året runt även i de Europeiska länderna. Det är också därför den är populär i flera djurparker.

Kängrur är pungdjur och det innebär att honorna har en påse på magen. De är dräktiga i bara en månad och sedan kryper den pyttelilla ungen upp för mammams mage och ner i pungen. Där ligger den sen och snuttar i sig mammans mjölk tills den är gammal nog, ungefär 3 månader gammal, för att titta ut och upptäcka världen omkring den. Om ungen är utanför pungen när den upptäcker någon fara hoppar den in igen med huvudet före och kör en kullerbytta för att kunna kika ut igen och se om faran är över.

Den är tyvärr svårt utrotningshotad och kommer dö ut om vi inte satsar och hjälps åt för att beskydda och hjälpa den. För visst vore det synd om en så söt art dog ut.

I Parken Zoo har de även albinos.



Faktan är tagen från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/australien/rodhalsad-vallaby/, båda bilderna är tagna av Tove Milby.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0