Alaotran lemur, Rödbukad lemur

http://www.durrell.org/library/animals/Alaotran-Gentle-Lemur1.jpg




Vi har stött på det här djuret i bland annat filmen Magagaskar. De ser luddiga och gulliga ut, men sanningen är att de är svårt utrotningshotade. De är en utav de tre olika underarter av lemurer som lever på Madagaskar utanför Afrikas kust.

De är väldigt små och väger bara mellan 1,35 - 1,55 kg. De äter mest bambu men även löv och frukt. Deras matsmältningssytem påminner om hästars och det tar upp till 20 timmar för mat att passera hela systemet hos djuren och de måste äta större delen av dagen för att klara sig.

Alaotranerna lever i små familjegrupper där de antingen lever i mongama par (en hane och en hona med ungar) eller i grupper där det finns två vuxna honor som reproducerar sig. När ungarna blir halvvuxna lämnar döttrarna först gruppen för att söka ett eget revir. Hanarna stannar längre i sin ursprungsfamilj och lämanar gruppen för att söka en ensam hona (eller ersätta en gammal hane i en annan grupp) först när han blivit fullvuxen. De har ingen speciell period då de är dräktiga utan kan föda ungar året om, men bara en gång om året. De föder oftast ett barn i taget, men tvillingfödslar förekommer i djurparker.

Faktan och den undre bilden är tagna från Parken Zoos hemsida http://parkenzoo.se/djuren/afrika/Alaotran-lemur/ och den övre bilden är tagen från http://www.durrell.org/Animals/Mammals/Alaotran-gentle-lemur/ där finns även mer fakta, men den är på engelska.








Rödbukad lemur

Parken Zoo har även rödbukade lemurer och så här har de skrivit om dem:

"Den rödbukade lemuren är stor som en huskatt och man ser lätt skillnad på hanar och honor, då hanen har en brun mage, medan honorna har vitare päls på magen. Hanarna har också vita fläckar under sina ögon. Båda könen har en doftkörtel på huvudet som de gnuggar mot bland annat grenar för att sätta sin lukt där.

Lemurerna lever i grupper på 2-5 individer. Gruppen består av föräldrarna samt deras ungar i olika åldrar. Det är vanligt att pappan bär på ungarna lika mycket som mamman! Det är ovanligt bland lemurer, så mamman hos andra arter oftast är den som tar ansvar för ungen. En annan sak som är ovanlig bland lemurer är att forma monogama par, men det gör den rödbukade lemuren. En hane och hona som valt varandra, kan leva tillsammans hela livet. Ungarna stannar i flocken tills de blir tre år gamla. Lemurerna är aktiva både under dagen och under natten och de tillbringar mycket av sin tid med att samla in och äta olika frukter och växter."


Även bilden är tagen från deras hemsida http://parkenzoo.se/djuren/afrika/rodbukad-lemur/




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0